Azot Gübresi Ne İşe Yarar?

Azot Gübresi ne işe yarar? azot gübresi nedir gibi konular özellikle Tarım bloglarında yer alan başlıca konulardan birisidir. Azot gübresi, bitkilerin gelişimi ve sağlıklı bir büyüme yaşanması için gerekli olan azot elementini bünyesinde barındırır. Bu gübre sayesinde bitkilerin kökleri, yaprakları ve aynı zamanda gövde oluşum süreçleri sağlıklı olur. Bitkiler için gerekli olan proteinin sağlanmasında önemli olan ana madde elbette güneştir. Bu güneş enerjisinin oluşumunu destekleyen klorofil bitkilerin temel yapı taşı olarak kabul edilir.
Bitkiler genellikle yeşillenme dönemi sürecinde azot gereksinimi duyarlar. İşte bu azot gereksinimi de azot gübresi kullanımı ile gerçekleştirilir. Bitkilerin gövdelerinin ve akabinde çiçeklenme süreçlerinin olgunlaşmasında azot gübresinin artıları çok fazla olacaktır. Azot gübresi kullanımı ile olgunlaşan bitkiler birtakım hastalıklara veyahut zararlı olan etkenlere karşı daha dirençli hale gelecektir. Ülkemizde yer alan bitkilerin özelikle azot elementinden yoksun olması azot gübreleme tekniğinden yararlanmasına zemin oluşturur. Böylelikle bitkiler, ağaçlar azot gübresi kullanımı sonrasında daha sağlıklı şekilde büyür, topraktan alınan verim de artar.

Azot Gübresi Ne İşe Yarar?
Azot Gübresi Nedir?
Azot gübresi nedir ve neden kullanılmalıdır gibi sorularınıza yönelik olarak oluşturduğumuz bu içeriğimizde sizlere şu şekilde yanıt verebiliriz. Azot elementi hiç kuşkusuz ki bir bitkinin yada tahıl ürününün sağlıklı şekilde gelişim göstermesi açısından önemli olan bir elementtir. Bu elementten yoksun olan bitkiler için azot gübresinden yararlanmak önemli olacaktır. Azot yoğunluğu fazla olan ağaçlar veyahut bitkilerin hemen her türlü bitki hastalıklarına karşı daha fazla direnç göstermesi mümkün olmakla birlikte yapraklarda sararma olmayacaktır.
Azot Gübresi Kullanmanın Faydaları Nelerdir?
Azot elementi hiç kuşkusuz ki bitkilerin büyüme ve kök gelişiminde önemli rolü olan bir besindir. Bu besin kimi zaman bitkilerin toprağından doğrudan karşılanmamaktadır. Ülkemizde yer alan ağaçların veya bitki topraklarının azottan yoksun olması bu besinin ek bir gübreleme tekniğiyle alınmasına zemin oluşturur. Zira azot gereksinimi karşılanmadığı taktirde bitkilerin yaprak, gövde ve kök oluşumlarında birtakım sıkıntılar yaşanabiliyor ve ağaçların dalları zayıf kalarak yapraklar tam olarak gelişim gösteremiyor.
Azot gübresi kullanımıyla tüm gelişim sorunlarından kurtulmanız oldukça mümkündür. İşte azot gübresi kullanımının faydaları,
- Bitkilerin gerek kök gerekse yaprak, gövde gibi kısımlarının gelişiminin daha sağlıklı ve hızlı olmasını sağlar.
- Bitkilerin tam olarak olgunlaşmasını ve çiçeklenme sürecinin kaliteli şekilde gerçekleşmesini olanaklı kılar.
- Azot gübresiyle yetişen bitkilerden alınan verim oldukça fazla olacaktır.
- Bitkilerin dane oluşumuna olumlu destek verecektir.
- Bitkilerin gerek kuraklık gerekse toprağın tuzluluk oranına ve birtakım bitki hastalıklarına, strese daha fazla dayanıklılık göstermesini sağlar.
Azot gübresi kullanımının bu gibi faydaları olup, bu faydalardan yararlanarak sağlıklı bir bitki yetiştiriciliği yapılabilir. Bilindiği üzere azot elementti bitkiler açısından yaşamsal önem arz eden besin kaynağıdır.

Azot Gübresi Ne İşe Yarar?v
Bitkilerde Azot Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Bitkilerin sağlıklı şekilde gelişim göstermesinde oldukça önemli etkenlerden en önemli olanı bitkide bulunan azot oranıdır. Azot yoğunluğu fazla olan bitkilerin gelişim süreci de sağlıklı olur ve bu bitkilerin verdikleri meyvelerin kalitesi de yüksek olur. Dane gelişimi fazla olan bu bitkilerden sağlanan verim oldukça iyi şekilde olacaktır. Azot eksikliğinin bitkilerde yada ağaçlarda eksik olması birtakım belirtilerle kendini göstermektedir. İlk olarak,
- Bitkilerin gelişim süreci yavaş olur ve bitkilerin yaprakları sararır, kalitesiz olur.
- Bitkilerin yaprakları cansız, solgun görünümde olur.
- Bitkilerin gerek kökleri ve gövdelerinin gelişimi oldukça uzun zamanda yetersiz şekilde gelişir.
- Bitkilerin meyve verme kalitesi düşük olur ve toprak verimsizleşir.

Azot Gübresi Ne İşe Yarar?
Azot Gübresi Ne Zaman Kullanılır?
Azot gübresinin kullanım zamanı bitkinin ve toprak yapısının durumuna bağlı olarak değişim gösterebiliyor.
- Meyve Ağaçları için: Azot gübresi meyve ağaçları için çiçeklenme öncesi sonbahar döneminde püskürtme tekniği ile uygulanmalıdır.
- Bağlarda: Azot gübresi bağlarda mart ayı içinde toprak işlenirken verilmelidir.
- Sebzelerde ise: Sebzelerin ekim zamanından 15 gün önce gübrenin toprağa uygulanması gereklidir.
Azot gübresinin doz aşımı olmamasına dikkat edilerek uygulanması önemlidir. Fazla doz uygulanması sonucunda yapraklarda aşırı bir yeşil rengiyle ve büyüme hızıyla karşılaşılabilir. Bir diğer yandan meyvelerin olgunlaşma sürecinde duraksamalar oluşabilir. Dolayısıyla azot gübresi tavsiye edilen oranlarda ve zaman dilimlerinde kullanılmalıdır.
Diğer yazılarımız için tıklayınız: Dört Mevsim Tarım: 1943’ten Bugüne Tarımın Güvencesi