Blog

Çilek Fidesi Ne Zaman Dikilir?

Çilek Fidesi Ne Zaman Dikilir?

Çilek fidesi ne zaman dikilir veyahut çilek fidesi dikimi hangi mevsimlerde olmalıdır gibi sorular özellikle organik tarım alanıyla ilgilen kişilerin araştırdıkları bir konudur. Çilek hemen herkesin sevdiği lezzetli bir meyve türüdür. Minik ve sevimli görüntüsüyle çilek, gerek reçel gerekse marmelat yapımında sıklıkla tercih edilen bir meyvedir. Çilek meyvesinin dikim dönemi özellikle dikkat edilmesi gereken bir zaman dilimidir. Zira çilek fidesi, gerek bölge açısından gerekse iklim koşulları açısından ılıman iklimleri seven bir meyvedir.

Çilek fidesi tam olarak bahçe toprağına yada saksılara dikildiği zaman fidenin bakımı tamamlanmış olmuyor. Çilek fidesi seçimi dikkatli yapılmalıdır. Köklerinde bir hastalık olmaması ve sağlıklı bir çilek yetiştiriciliği yapılması için fide seçimi oldukça önemli bir aşamadır. Çilek fidelerinde bir hastalık oluşmaması için gübreleme, sulama ve toprak seçimi iyi şekilde yapılmalıdır.

cilek-fidesi-ne-zaman-dikilir

Çilek Fidesi Ne Zaman Dikilir?

Çilek Fidesi Ekim Dönemi Ne Zamandır?

Çilek fidesi ne zaman dikilir yada çilek fidesi ekim zamanı hangi mevsim aralığındadır olarak yapılan araştırmalarda bu dikim zamanının Temmuz ve Ağustos ayları için ideal olan zaman aralığıdır diyebiliriz. Lakin Ülkemizde Ekim Ve Kasım ayları da ılıman geçtiği için bu sonbahar aylarında da çilek ekimi yapılabiliyor. Çilek ekim zamanı eğer ki Türkiye dışında bir ülkede yapılacaksa soğuk olmayan bir mevsim dönemi Nisan ayı içinde de Çilek fidesi ekimi yapılabilir.

Çilek fidesi yetiştiriciliği yapmak için ülkemiz elverişli topraklara ve iklime sahiptir. Ülkemizin hemen her bölgesinde çilek yetiştirilebiliyor. Lakin burada önemli olan nokta hiç kuşkusuz ki çilek fidesi ekimi yapılacak olan toprağın kireçli bir yapıya sahip olmamasıdır.

Çilek fidesi genel olarak bölgelere göre de farklılık gösterebilir.

Marmara Bölgesi,

  • 1 Ekim ile 15 Aralık tarihleri arasında- kış dönemi ekimi
  • 15 Haziran ile 1 Temmuz tarihlerinde – Yaz dönemi ekim zamanı

Akdeniz Bölgesi için,

  • 15 Ekim ile 15 Kasım arasında – Kış dönemi ekim zamanı
  • 15 Temmuz ile 15 Ağustos tarihlerinde- Yaz ekim zamanı

Orta Anadolu Bölgesi,

  • 1 Ekim ile 15 Ekim – Kış ekim zamanı
  • 1 Temmuz ile 15 Ağustos- Yaz ekim dönemi

Ege Bölgesi,

  • 1 Ekim – 15 Kasım- Kış sezonu ekim dönemi
  • 1 Temmuz ile 15 Temmuz- Yaz mevsimi ekim dönemi

Bölgeler arasında yaz ile kış dönemi çilek fidesi ekim dönemleri bu şekilde olup, bu yukarıda belirttiğimiz tarihler dikkate alınarak çilek ekimi yapılırsa yetiştirilen çileklerden verim alınabilir.

cilek-fidesi-ne-zaman-dikilir

Çilek Fidesi Ne Zaman Dikilir?

Çilek Fidesi Dikimi Nasıl Yapılır?

Çilek fidesi dikim zamanı ve bu ekim işleminin nasıl yapılacağı organik tarım alanında çilek dikimi yapmak isteyen kişilerin merak ettiği bir konudur. Günümüzde organik tarıma olan ilgi arttıkça çilek fideleri de talep görmektedir. Çilek fidesi ekim zamanı genel olarak ilkbahar ve sonbahar dönemleri olmaktadır. İşte çilek fidesi dikimi için bol güneş ışığına gereksinim duyulur. Çilek fidesi tohum olarak evlerin balkonlarında saksıda dahi yetişebilir.

Çilek fidesi ekimi için yapılması gerekenler,

  • Çilek fidesi dikimi yapmak için ilk olarak ekim yapılacak olan toprağın seçimi yapılmalıdır. Fide dikimi yapılacak olan toprağın asit yoğunluğu az ise toprağa gübre işlemi yapılabilir. Bu gübre verme işlemi dikim zamanından ortalama 3 hafta öncesinde tamamlanmış olmalıdır. Bu gübreleme işlemi belirli aralıklarda periyodik olarak yapılmalıdır.
  • Çilek fidesi dikim işlemi sonrası can suyu verilmeli ve bu sulama işlemi düzenli olarak tekrarlanmalıdır. Yağmur olan bir günde sulama fazla yapılmasa da yağmur olmadığı günlerde sulama sıklığına özen gösterilmelidir.
  • Çilek fidelerine verilen su miktarına özen gösterilmelidir. Eğer ki sulama fazla olursa çilek fidesi kökleri zarar görebilir. Toprağın nem seviyesi kontrol edildikten sonra sulama sıklığı belirlenmelidir.
  • Çilek fidesi dikimi sonrasında olgunlaşan çilekler büyür ve budama zamanı gelir. Budama zamanı gelen çileklerin budanmasıyla birlikte yeni çilekler oluşacaktır.
  • Çilek fidesi büyüyünce çilekler olmaya başlar ve budanması gereklidir. İlk çıkan çilekler budanma yoluyla bitkisinden ayrılmalıdır. Budama işlemi yapılmaz ise çilekler ikinci kez mahsul vermeyecektir. Dolayısıyla çileklerin budanma işlemine özen gösterilmesi önemlidir.
  • Çilek fideleri aralıklı olacak şekilde dikilir. Böylelikle çilek fideleri hava alır ve budama işlemi de kolaylıkla yapılabilir.

 

Diğer yazılarımız için tıklayınız : Tarım Sektöründe Taksitli Ödemenin Önemi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir