En Verimli Kapya Biber Tohumu

En verimli kapya biber tohumu biber yetiştirmek isteyen kişilerin en fazla araştırdıkları konu olarak öne çıkıyor. Zira biber yetiştiriciliği yapan kişiler farklı biber türlerini de deneyimlemek isteyebiliyor. Kapya biber tohumları da bu biberlerden bir olup, en verimi olan kapya biber fideleri veyahut tohumları araştırılıyor. İtalyan biber türü olan kapya biber tohumları, hemen herkesin sofralarında sıklıkla kullanılan biber türüdür.
Kapya biber ülkemizin hemen her bölgesinde yetiştirilebiliyor. Ortalama uzunluğu 20 ile 22 cm olan kapya biberler, kırmızı renklerde ve etli bir görünüme sahiptir. Etli bir biber yapısı olan kapya biber aynı zamanda c vitamini açısından da zengin bir besindir. Patlıcangiller familyasından olan kapya biberler özellikle salça yapımında yada közlenerek mezelerde kullanılabilen bir biber türüdür.
Kapya biberlerin yetişmesi kolaydır ve bu biberlerin tohumları verimlidir. Dolayısıyla kapya biber üretimi verimli kapya biber tohumları ile kolaylıkla yapılabilmektedir. Tarlalarda veyahut bahçelerde üretimi yapılabilen kapya biberleri bir sonraki yılda yetiştirebilmek için ürettiğiniz biberlerin tohumlarını saklayabilirsiniz. Saklamış olduğunuz biber tohumlarınız ile bir sonraki yılda kapya biber yetiştiriciliği yapabilmeniz mümkündür.

En Verimli Kapya Biber Tohumu
Kapya Biber Tohumu Ekim İşlemi Nasıl Olur?
Kapya biber ekimi yapmak istiyorsanız bu biberin fidelerini alabilir yada direkt olarak kapya biber tohumu da kullanabilirsiniz. Ekim yapmak istediğiniz zaman mutlaka ekime uygun bir kap seçimi yada saksı seçimi yapmalısınız. Saksınızın drenaj deliklerinin olmasına özen göstererek bir saksı kullanmanız faydalı olur. Yoğurt kapları veyahut 5 cm aralığında olan plastik kutulara da kapya biber tohumu ekebilirsiniz.
Bir diğer yandan kapya biber yetiştirmek isteyen kişilere özel olarak hazırlanan kapya biber başlangıç kitleri de bu biberin yetiştirilmesinde tercih edilebilir. Burada önemli olan nokta kişilerin doğru büyüklükte bir saksı yada kap seçimi yapmış olmasıdır. Zira doğru bir kap sayesinde biber fidelerinizin çimlenme süreci de sağlıklı geçecektir. Çimlenme sürecinin hızlı olması için ekim yapılan saksının yada kapların üzerlerinin kapalı tutulmasına özen gösterilmesi gereklidir.
Kapya biber tohumlarının çimlenme süreci tamamlandıktan sonra kapağını açabilir ve tohumların hava almalarını sağlayabilirsiniz. Ayrıca,
Doğru Toprak Türünün Seçimi
En verimli kapya biber tohumu ekim sürecinde kişilerin toprak türüne de dikkat etmesi önemlidir. Kaliteli ve drene edilmiş olan bir toprak ile kapya biber tohumlarından verim alabilirsiniz. Tohumlar tam olarak saksıya doldurulan toprağa ekilir. Bu tohumları ekerken azot gübresi kullanılmış toprak seçimi yapmanız faydalı olur. Herhangi bir bahçe toprağı kullanmamalısınız. Zira topraklarda yer alan farklı hastalıklar biber fidesine zarar verebilir.
Ekim yapılacak olan toprak yabani otlardan arındırılmış olmalıdır. Yabani otlar biber tohumlarının çimlenme sürecine zarar oluşturabilir.
Uygun Şekilde Ekim Derinliğinin Oluşturulması
Kapya biber tohumu ekeceğiniz toprağı iyi şekilde seçtikten sonra ekim yapılacak olan saksı yada kapta önemlidir. Ekim yapılacak olan tohumun miktarı yada büyüklüğüne uygun olacak şekilde en az 3 katı derinliğe ekim işlemi yapmalısınız.
Sulama Süreci
Kapya biber tohumu ekiminin yapılmasından sonra önemli bir aşama olan sulama evresine de özen gösterilmesi gereklidir. Tohumların ekim işleminden sonra sprey ağızlı olan bir şişe yardımıyla tohumlara su verilmelidir. Oda sıcaklığı seviyesinde su verme işlemi yapılmalıdır. Kapya biber tohumunun kısa zamanda fideye dönüşmesi için toprağının nemli olmasına dikkat edilmeli ve nem kontrolü sağlanarak su verme sıklığı belirlenmelidir.

En Verimli Kapya Biber Tohumu
Sıcaklık Değeri
Kapya biber tohumu ekim işlemi için iklim koşulları uygun olmalıdır. Sıcaklık değeri olarak 18 ile 22 derece biber tohumu ekimi için uygundur. Biber sıcak iklimi sever.
Gübreleme Süreci
Kapya biber tohumu verimli olması için ilk olarak ekim yapılacak olan toprağın elverişli olması gereklidir. Biber tohumlarından sağlıklı şekilde verim alabilmek için fidelerin yaprakları gelişme göstermeye başlamasıyla beraber sıvı gübre kullanımı yapılabilir. Böylelikle kapya biber tohumlarından alınan verim artacaktır. Verimli biber yetiştiriciliği yapmak için az miktarda gübreleme yapılması önemlidir.
Işık
Kapya biber tohumunun verimli olabilmesi için ekim yapılan toprağın ışık alan bir yere konumlandırılması önemlidir. Biber fidelerinin ışık alan bir alanda 10 yada 12 saat boyunca konumlandırılması gereklidir. Bu şekilde biber fideleri güneş ışığına doyacaktır.
Diğer yazılarımız için tıklayınız : Solucan Gübresi Ne İşe Yarar?