Blog

1 Dönüme Kaç Karpuz Fidesi Dikilir?

1 Dönüme Kaç Karpuz Fidesi Dikilir?

1 dönüme kaç karpuz fidesi dikilir soruları genel olarak karpuz yetiştiriciliği yapmak isteyen kişilerin araştırdıkları bir konudur. Karpuz fideleri bilindiği üzere karpuz tohumundan oluşturulan genç bir bitki olarak kabul edilir. Karpuz fideleri genel olarak sera gibi alanlarda veya kontrollü alanlarda karpuz tohumlarının çimlendirilmesiyle oluşturulur. Karpuz fideleri bu şekilde olması gereken büyüklüğe ulaşmasıyla tarlalara yada özel bahçelere dikimi yapılabilir.

Karpuz fidelerinin dikiminin yapılması için ilk olarak kişinin kök karpuz fidesi dikimi için belirli hesapları da yapması gerekir. Zira 1 dönüm tarlaya kaç karpuz fidesinin dikiminin yapılması oldukça önemlidir. Bu konuda doğru bir araştırma yaparak karpuz fidesi satın almaya yönelebilirsiniz. Karpuz fideleri fide aşamasında olduğu zaman önemli bir bakım sürecine de dahil edilmeleri gereklidir.

Bilindiği üzere karpuz fideleri bir yıl için dikimi yapılabilen bir bitkidir. Yerde yetişen karpuz fideleri organik madde yoğunluğu ve pH değeri 5 ile 6,6 arasında olan topraklarda yetişmektedir. Fideler genellikle bakım sürecine girdikleri zaman sulama aşamasına ve gübreleme yöntemlerine dikkat edilir.

Dolayısıyla bu şekilde karpuz fidelerinin de birtakım haşerelerden korunması sağlanır. Eğer ki karpuz fideleri sağlıklı bir şekilde gelişi göstererek büyürlerse verimli bir karpuz hasadı yapılabilir. 1 dönümlük alana kaç karpuz fidesi ekilir yada kaç karpuz kök fidesi gereklidir gibi araştırmalar güçlü ve lezzetli bir karpuz yetiştirmek adına oldukça önemlidir.

1-donume-kac-karpuz-fidesi-dikilir

1 Dönüme Kaç Karpuz Fidesi Dikilir?

1 Dönüm Araziye Kaç Karpuz Fidesi Ekimi Yapılabilir?

1 dönüm araziye kaç karpuz fidesi ekilir bunun tam olarak hesaplamasının yapılabilmesi için fidenin dikim için verilen aralığın da dikkate alınması gereklidir. Bu ayrıca karpuzun türüne göre de değişim gösterebilir. Karpuz fidelerinin dikimi için sıra aralığı verilmelidir. Genel olarak 1,5 ile 3 metre olacak şekilde fideler arasında boşluk bırakılmalıdır. Dolayısıyla bu fide aralığı da dikkate alınarak bir dönümlük arazi için 300 ile 600 karpuz fidesi ekimi yapılabilir.

Fidelerin dikim aralığının olması hiç kuşkusuz ki ekimi yapılan karpuz fidelerinin daha rahat büyüme alanına sahip olmaları için gereklidir. Dikim aralıkları genel olarak sadece fidelerin büyümesi için değil, güneş ışığı veyahut gereksinim duydukları besinler için de olması gereken aralıklardır.

1-donume-kac-karpuz-fidesi-dikilir

1 Dönüme Kaç Karpuz Fidesi Dikilir?

Karpuz Fidelerinin Dikimi Nasıl Yapılır?

Karpuz fidelerinin dikiminin yapılacağı arazinin büyüklüğüne ve fideler arası verilecek dikim aralığına göre dikim yapılırsa sağlıklı karpuz fidesi ekim süreci sağlanmış olur. Sağlıklı ve aynı zamanda da lezzetli bir karpuz yetiştirmek için dikkat edilmesi gereken birtakım kriterler mevcuttur. İşte o kriterler,

  • Karpuz fideleri ekiminin yapılması için toprak seçimi oldukça önemlidir. Organik madde yoğunluğu fazla olan topraklarda karpuz fidesi sağlıklı olarak yetişebilir. Bunun için toprağın ekim işlemi öncesinde iyi şekilde araştırılmış ve derin olarak işlenmiş, gübrelenmiş olması önemlidir.
  • Karpuz fidesi, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında ekilmelidir. Sadece karpuz fideleri don dönemlerinde ekilmemelidir. Zira karpuz fidelerinin dikim zamanı sıcaklık değeri en az 19 derece olması gereklidir.
  • Karpuz fideleri arasında 1,5 metre ile ortalama 3 metre olacak kadar aralık bırakılmalıdır. Bu husus bitkilerin sağlıklı gelişimi için büyük önem taşıyor.
  • Karpuz fideleri ekim işleminden sonra bolca sulanmalıdır. Karpuz su seven bir meyvedir. Fidelerin toprağı nemli kalmalıdır. Dolayısıyla toprak nemi kontrol edilerek sulama sıklığı belirlenmelidir.
  • Karpuz fidelerinin etrafında olan yabani otlar var ise bu otlardan ekim alanı arındırılmalıdır. Düzenli bir sulama süreciyle sağlıklı ve lezzetli karpuzlar yetiştirilebilir.
1-donume-kac-karpuz-fidesi-dikilir

1 Dönüme Kaç Karpuz Fidesi Dikilir?

Karpuz Fidesi Ne Sıklıkta Sulanmalıdır?

Karpuz fideleri ekimi yapıldıktan sonraki aşama olan sulama evresi karpuz yetiştirmek isteyen kişilerin en fazla araştırdıkları konu olarak ön plana çıkıyor. Karpuz fideleri için nasıl ve ne zaman aralığında su vermeliyim gibi sorularınıza yönelik şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki karpuz meyvesi suyu seven bir meyvedir. Dolayısıyla bu meyvenin de fidesi düzenli bir sulama sürecinin olması gereken bir fidedir. Karpuz meyvesinin oluşmaya başladığı evrede sulama sıklığında artış olmamalıdır. Bu defa meyvelerde çatlama gerçekleşebilir.

Karpuz fidelerinin sulama sıklığı kurak olan bölgelere ve toprağın nem oranına göre farklılık gösterir. Toprağın nemli olmasına özen gösterilmesi ile sağlıklı bir karpuz fidesi yetiştirilebilir.

 

 

Diğer yazılarımız için tıklayınız : Buğdayda Kardeşlenmeyi Artırmak İçin Yapılması Gerekenler

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir