Blog

Patlıcan Çeşitleri

Patlıcan Çeşitleri

Patlıcan çeşitleri nelerdir, patlıcan yetiştiriciliği nasıl olabilir gibi konular patlıcan yetiştiriciliği yapmak isteyen kişilerin merak ederek araştırdıkları bir konudur. Patlıcan yetiştiriciliği yaparak organik patlıcan üretimi yapabilir ve patlıcanın faydalarından yararlanabilirsiniz. Patlıcan besleyiciliği yüksek olan bir sebze olup, tropik bölgelerde yetiştirilmesi uygundur.

Patlıcan aynı zamanda içeriğinde yer alan nikotin sayesinde sigarayı bırakmak isteyen sigara bağımlılarına da yardımcı olabilen bir sebzedir. Bu özelliğinden dolayı sigarayı bırakmak isteyen kişilerin sıklıkla patlıcan tüketmeleri faydalı olur. Solanum Melongena olarak tanımlanan patlıcan, sadece Türk mutfağında değil dünya Mutfağında popüler olan ve sevilerek tüketilen bir sebzedir.

Patlıcan Doğu Akdeniz ülkelerinde sevilerek tüketilen bir besin olmakla birlikte ülkemizde de Ege ve Akdeniz Mutfağında sevilerek kullanılıyor. Tropikal iklimlerde kolaylıkla yetiştirilebilen patlıcan Türk Mutfağında daha sıklıkla közde, fırında pişirilmesi yöntemiyle tüketiliyor. Lakin tencere yemeği olarak ta tüketilebilen patlıcan sigaradan uzaklaşmak isteyen kişilerin de tercihi olan sebzedir.

patlican-cesitleri

Patlıcan Çeşitleri

Patlıcan Nasıl Yetiştiriliyor?

Patlıcan çeşitleri nasıldır ve nasıl yetiştirilir sorularına yönelik olarak hazırladığımız içeriğimizde yaz sebzesi olan patlıcanın hasadının nasıl kolay olabileceğini sizlere aktarmaya çalışacağız. Patlıcan fidesi dikimi yapıldıktan sonra iyi şekilde mahsul alınabilmesi için bu sebzenin en az 6 ay boyunca bakımının yapılması önemlidir. Ilıman iklimlerde yetiştirilmesi uygun olan patlıcan fideleri kışın soğuk aylarında ve don olduğu dönemlerde yetiştirilmesi imkansızdır.

Patlıcan fidesinin sağlıklı şekilde yetiştirilmesi için sıcaklık seviyesinin 25 ile 32 derece olmasına özen göstermelisiniz. Lakin 34 dereceden daha sıcak olan yaz günlerinde patlıcan yetiştiriciliğinin yapılması sağlıksız olur ve patlıcan fidelerinin kökleri zarar görür. Patlıcan fidesinin çimlenme sürecinin daha kısa zamanda oluşması için patlıcan ekimi yapılan konumun en az 30 derece olması gereklidir. Böylelikle daha kısa süreçlerde patlıcan fidelerinin çimlenmesi gerçekleşir.

Dolayısıyla tüm bu bilgilerden yola çıkarak patlıcan fidesi yetiştiriciliği daha sıklıkla Marmara ve Ege bölgesinde yoğun olarak yapılır. Zira Doğu Anadolu bölgesinin sıcaklık değerinin düşük olması ve Karadeniz Bölgesinin sık yağış alması patlıcan üretimi için elverişli konumlar değildir. Güneydoğu Anadolu bölgesinin yaz aylarında aşırı sıcak olması patlıcan üretimi için uygun değildir.

Patlıcan Türleri Nelerdir?

Patlıcan Türk mutfağında önemli yer tutan sağlıklı bir sebzedir. Doğu Akdeniz ülkelerinde de sevilerek tüketilen patlıcan ülkemizde de Ege ve Marmara bölgelerinde yaygın olarak yer alıyor. Patlıcan iklim koşullarına ve toprak türlerinde göre farkı türlerde de yetişebilmektedir. Patlıcan türlerinin her birinin farklı lezzeti ve görünümleri mevcuttur.

  • Siyah Patlıcan: Genel olarak en fazla mevcut olan ve tüketilen patlıcan çeşitlerinden biri siyah patlıcandır. Uzun ve parlak dış görünüme sahip olan patlıcan, en fazla yemeklerde kullanılabiliyor.
  • Mor patlıcan: Mor patlıcan türü adından da anlaşılacağı üzere dış görünümü mor renkte olan ve ülkemizden çok Orta Doğu Mutfağında yer alan bir patlıcan türüdür. Daha ince görünümleri vardır.
  • Çizgili Patlıcan: Çizgili patlıcanın genel olarak dış yüzeyi çizgilidir. Beyaz ve mor çizgileri olan bu patlıcan türü siyah patlıcanlara göre daha lezzetlidir.
  • Beyaz Patlıcan: Bu patlıcan türünün dış görünümü beyaz renktedir. Lezzetli bir tadı vardır. Yemeklerde ve salatalarda daha sıklıkla tüketilir.
  • Sivri patlıcan: Bu patlıcan çeşidinde uç kısmı sivri olur. Genel olarak sivri patlıcanların tadı da acıdır ve farklı kültürlerin yemeklerinin yapımında kullanılır.
  • Küçük Patlıcan: Küçük patlıcan çeşidi yuvarlak görünümdedir. Özellikle kızartmalarda ve meze çeşitlerinin oluşturulmasında bu patlıcandan yararlanılır.

Patlıcan çeşitleri bu şekilde olup, patlıcan fidesi yetiştirmek istiyorsanız patlıcanın türüne uygun olan bir fide seçimi yapmanız istediğiniz türde organik patlıcan üretimi yapmanızı sağlayacaktır.

patlican-cesitleri

Patlıcan Çeşitleri

Patlıcan Fideleri Ne Zaman Sulanmalıdır?

Patlıcan fidesi yetiştirmek için ilk olarak toprak yapısı seçimi ve akabinde iklim koşullarına dikkat edilmelidir. Patlıcan hiç kuşkusuz ki sıcak iklimin hakim olduğu bölgeleri sever. Ancak burada önemli olan nokta sıcaklık seviyesinin 35 derecenin üstünde olmamasıdır. Zira aşırı olan sıcaklık değerleri patlıcan fidelerinin köklerinin yanmasına neden olabilir.

Patlıcan bahar ve yaz mevsiminde yetiştirilebilir. Patlıcan düzenli şekilde sulanması gereken bir sebzedir. Sulama sıklığına özen gösterilmelidir. Azotlu gübre kullanımı ile sağlıklı bir toprak yapısı oluşturularak sağlıklı patlıcan yetiştirilebilir.

 

Diğer yazılarımız için tıklayınız : Solucan Gübresi Ne İşe Yarar?

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir